Lakberendezési Praktikák

Lakberendezési praktikák, amelyektől szebb és kényelmesebb lesz az otthonod!

 

Konyhabútor tervezés

A konyha ad helyet a családi eseményeknek, főképp, ha az étkezővel egy légtérben van. Épp ezért nem mindegy, hogy miként rendezzük azt be, miként tervezzük és helyezzük el a konyhabútorokat. Konyhabútor vásárlás előtt érdemes odafigyelni néhány dologra. Az egyik, hogy mindennek legyen helye. Ha magunk szeretnénk megtervezni bútorunkat, akkor vegyünk elő egy mérőszalagot, tollat, papírt, és persze ismerni kell valamennyi alapvető dolgot a tervezés folyamatáról. Ezekben adok némi támpontot:

  1. Mérjük meg minden falat, ahova bútort szeretnénk helyezni. Ez meghatározza konyhánk befoglaló méreteit. A lábazatnál 10-15 cm mérjünk, középen, ahol ajtók-fiókok helyezkednek majd el ott számoljunk 90 cm-s magasságban elhelyezkedő munkalappal. A felső elemek 150 cm magasan kezdődjenek el. Így könnyebben alá férünk.
  2. Jelenítsük meg a papíron a konyhánkat. Minden olyan, ami a falakon szerepel, azokat jelenítsük meg csakugyan a papíron (radiátor, ablak, csövek) fontos, hogy az alaprajzon ezek méreteit is feltüntessük.
  3. A szabvány munkalap 60 cm mélységű, így először azt rajzoljuk be a fallal párhuzamosan, ahova munkapultot szeretnénk.
  4. Ismerve kiválasztott konyhabútorunk elemeit, kezdjük el berajzolgatni, hogy mit hova szeretnénk. A saroktól ajánlott kezdeni. Ne felejtsük ki a hűtőt, mosogatót, tűzhelyet, ha van, akkor a mosogatógépet sem.
  5. A sarkokban sarok elemeket használjunk, így a holttereket is ki tudjuk használni. És mellőzhetünk további koszfészkeket is! Hiszen, ha ezeket a holttereket meghagyjuk, akkor évente párszor lehet szétszerelni az egész konyhát, hogy egy rendeset takaríthassunk.
  6. A felső elemeket ugyanolyan szélességben tervezzük, mint amilyen az alatta levő elem. Így szép egységes lesz bútorunk és nem lesz benne semmi zavaró. A felső elemek mélysége általában 30-35 cm, bár hűtő és egyéb hasonló konyhai nagy gépek mellé kérhetünk nagyobb mélységűt is.
  7. A felső sarokban (ha kihasználatlan) ugyancsak érdemes sarok elemeket használnunk. Az egységesség és a holtterek kiaknázása érdekében ugyanolyan szélességű legyen az ajtaja a sarok elemünknek fent is lent is.
  8. A munkalap alá beépített bútoroknál nincs szükség külön elemek válogatására, csak a gépünknek megfelelő szélességben kell helyet hagynunk. A mosógépeknek cserélhető ajtajuk van, így a konyhabútorunkhoz illő ajtóborítását is megrendelhetjük hozzá, ha nem szeretnénk minden nap nézegetni és rájönni mennyire nem illik oda az a nagy fehér folt.
  9. A beépíthető főzőlap-sütő kombináció csak együtt használható és csak egymás alá szerelhető. Persze ezeket külön is meg vásárolhatjuk, ha épp nem így képzelnénk. De az előbbinek az oka, hogy a sütőkapcsolói a főzőlapon helyezkednek el. A főzőlap bárhova illeszthető, csak a munkalapon tátongó nyílásba kell behelyezni, bekötni (ehhez kérjük szakemberek segítségét mindenképp). Az önálló sütőt alul a munkalap alatt, vagy derékmagasságban az erre kialakított elemben lehet elhelyezni.
  10. A mosogatótálca alatti elem üres, így azt úgy tervezzük meg, hogy lehetőleg az elem közepére essen lefolyó csonk. Így nem lesz gond a bekötésével. A csepegtetős mosogatókat tehetjük keskenyebb elembe is, mivel a csepegtetőt elég a munkalapba süllyeszteni. A csepptálcás mosogató csepegtető részét legjobb a mosogatógép fölé "lógatni".


Kapcsolódó cikkek

Gardróbszekrény: a tárolás királya

Gardróbszekrény: a tárolás királya

A ruhanemű mutatós elrejtője
Munkára: íróasztallal, számítógépasztallal

Munkára: íróasztallal, számítógépasztallal

Megfelelő asztalt a dolgozósarokba!
Franciaágyak klasszikus külsővel

Franciaágyak klasszikus külsővel

Nosztalgikus hangulatban az ágyban