Lakberendezési Praktikák

Lakberendezési praktikák, amelyektől szebb és kényelmesebb lesz az otthonod!

 

Festés

Vannak komolyabb esetek, amikor érdemes szakemberre bízni a szobának/lakásnak ezen felújítását. De amikor csak egyszerűen átakarjuk festeni a szobát, azért nem érdemesebb telefonálni.

Az egyszerűbb újításba, amit mi magunk is meg tudunk csinálni, az a festék lekaparása, a fal kisebb hibáinak beglettelése és a festés.

Az első lépés a falnak a letisztítása. Az első réteget falig vissza kell kaparni. Kaparás közben is ejthetünk lyukat a falban. Vagy már önmagában van benne egy mélyedés. Az ilyen lyukakat be kell glettelni. Glettet lehet kapni készen is, kapni sokan nem tanácsolják. Lyukacsosan szárad és előfordul, hogy egy idő után kiesik a falból. Ha te kevered, akkor vegyél glettgipszet, amit vízzel kell csomómentesre kikeverni, és spatulával felvinni a falakra, lyukakra. Fontos, hogy a mélyedések aljába eljusson a glettanyag, a felületen pedig simára húzd ki. Ha mégis göcsörtök  (túl sűrű) vagy csíkok  (túl híg) alakulnak ki, akkor nem megfelelően keverted ki a glettet. De miután megszáradt a glett, utána csiszolóval csiszold át a falakat. Utána festhetsz.

De mielőtt festenél...

Hogy a megfelelő festéket, színt válaszd ki, ahhoz is adok segítséget az oldalamon. Nos színt többféle képen hozhatunk létre. Mindennek az alapja a fehér diszperzit festék. Érdemes első rétegként ezt felvinni. Vásárolhatsz előre kikevert festékeket, de magad is kevertethetsz ki, ugyanakkor a diszperzitbe vehetsz színezőt. Mindig érdeklődd meg, hogy hány rétegben érdemes fel kenned az adott festéket.

Festés előtt érdemes letakarni minden bútort, amit nem tudtál kivinni, a padlót is ajánlatos, főleg ha megakarod tartani és még frissen lehelyezett, ugyanis a festék pöttyök lesznek. Mindig lesznek. Ha ráadásul sok lesz, és valaki festés közben nem törli fel őket, akkor takarítás végére a hátra maradt pöttyök megszáradhatnak és végleges ott maradnak. Mert van, hogy az aceton nem segít. Linóleum esetében úgy lehet eltüntetni, ha kikaparod a felületet is.

Festés közben érdemes folyamatosan szellőztetni és nyitva hagyni az ablakokat estére is. Általában minden rétegnek kell 24 óra míg megszárad.Kapcsolódó cikkek

Nappaliba ideális szekrénysorok

Nappaliba ideális szekrénysorok

Mindennek megvan benne a helye...
Fogast, tükröt, szobainast!

Fogast, tükröt, szobainast!

Velük lesz igazán praktikus a tér!
Gyerekszoba

Gyerekszoba

Hogyan is rendezzük be ideálisan?
Fali lámpa variációk

Fali lámpa variációk

Gyerekálmok őrzői: mesehősös fali lámpák