Lakberendezési Praktikák

Lakberendezési praktikák, amelyektől szebb és kényelmesebb lesz az otthonod!

 

Hogyan rendezzem be?

Előszoba bútor

Amit mi vagy vendégeink az elsők között meglátnak lakásunkban, azaz előszoba. Itt lépnek be a barátok, a szülők, és esetleg fontos emberek. Innen jutnak el a lakás többi pontjába. Az első benyomás tudat alatt is meghatározza viszonyulásunkat. Biztos észrevettük már, hogyha bemegyünk egy „idegen” lakásba, akkor elsők között megcsapja az orrunkat annak a lakásnak a jellegzetes illata. Nos érdemes szellőztetni és illatosítókat használni, főleg, hogy a cipőket is ott tároljuk. A szagok elkerülésére használjuk lábfrissítőt, lábdezodort. Az előszobát használjuk öltözködésre, itt vesszük le a cipőt, a kabátot. Ezeket valahova el kell tenni (cipőszekrény, ruhafogas). Amikor mindezt fölvesszük, akkor nem árt tükörbe nézni, így egy tükröt is érdemes beszerezni a térbe. Sokszor az előszoba még folyosóként is szolgál.

Nappali

A nappalinak érdemes a legnagyobb és előszobához legközelebbi teret kiválasztani. A nappalit érdemes úgy berendezni, hogy a család minden funkciójának megfeleljen. A nappaliban fogadjuk és kínáljuk meg valamivel vendégeinket. Ha nincs vendégszoba itt térnek nyugovóra is. Érdemes egy nyitható ülőgarnitúrát beszerezni és egy dohányzóasztalt. Mai világban igazán kényelmes kanapékat lehet kapni, akár minden napos alvásra is, így az is előfordulhat, hogy te is minden este itt alszol. A család esténként itt nézi este a filmet vagy a sorozatot, így érdemes egy TV-t is választani a repertoárba. A TV-érdemes szemmagasságba helyezni, így ha nem lehet falra szerelni, akkor egy TV állvány is jól jön neked, el helyezheted benne a CD-ket, kazettákat, DVD-lejátszót. Ha a nappaliban a gyerkőcök földön fekve tevékenykednek, akkor egy megfelelő burkolatról is gondoskodj számukra.

Konyha

A konyha, főleg ha az étkezővel egybe van kötve, akkor megint csak egy tökéletes beszélgetős parti terep. Figyelj itt is az összhangra. Minden konyhában forgolódó ember tudja, hogy mit használ és hol használja. Fontos a rend, az átláthatóság, hogy mindennek meg legyen a helye. A szép és nem túl kényes gépeket előhagyhatjuk a nyitott részeken, polcokon a fűszerek. A nem túl gyakran használt eszközöket pedig rejtsük el az ajtók mögé. Vérbeli színes egyéniségeknek szólnak a dinamikus, fiatalos hangulatú festett konyhabútorok, amelyek közt a ragyogó alapszíneken túl számtalan szín várja a legbátrabbakat. Az egyéniségüket bútorban is megmutatni akarók legtitkosabb álmaikat is valóra válthatják: a korszerű számítógépes színkeverési eljárásnak köszönhetően szinte bármilyen egyéni kérés teljesíthető. A hagyományos értékek és a természetes anyagok hívei a tömörfából készült modelleket választhatják. A nemes alapanyag és a tradicionális elemeket modern vonalakkal ötvöző formavilág együttese hosszú évekre szóló, értékálló konyhabútort eredményez, amely barátságos megjelenésével otthonos hangulatot teremt, kortárs és klasszikus enteriőrökben egyaránt.

Gyermekszoba

Ez a hely gyermekünk világa. Itt is kirajzolódik csemeténk stílusa. Itt pihen, tanul és fogadja barátait. Mi a legfontosabb számára? A könnyen alakíthatóság, a színesség vagy épp az egyszerűség. Ez mind a személyiségtől függ. Fontos, hogy olyan bútort válasszunk, ahol az elemek tetszés szerint variálhatók. A gyermekek a lekerekített, meseszerű formákat kedvelik. Ilyenkor még mindenütt piha-puha dolgokat látni. Míg kamaszgyermekünknek már inkább vannak apróbb dolgai, könyvei, hifije, esetleg TV-je, számítógépe. Ezeknek mind helyet kell adni. A piciknek alacsony polcok szükségesek, ládikák. A gyermekszoba kialakításába mindenképp vonjuk bele gyermekünket, hisz már ő is tisztában van vele, hogy mire van szüksége, vagy átalakításkor mit hova szeretne tenni. Lehet pont ő fog odajönni hozzánk, hogy segítsünk neki rendezkedni. Mégis csak az ő élettere, ahol ő pihen, játszik, tanul. Fontos, hogy otthonosan érezze magát, hiszen otthon is van.

Baba szoba

Minden kismamának meg van a maga babaszobája. Sajnos a legtöbb csak álom marad, mert nem mindenkinek áll rendelkezésére 2-4 éven belül egy teljes bútorzatot lecserélni. De ettől függetlenül vannak darabok, amik csak a babáknak szólnak. A rácsos kiságy, a pelenkázó asztal, mind mind a biztonságot tartva szem előtt. Ha a babának külön szobája van érdemes olyan bababútorokat választani, amelyek a születéstől akár a kiskamasz korig kiszolgálják a felcseperedő gyermek igényeit. A bababútornak könnyen tisztíthatónak, nedvességállónak kell lennie, festése, lakkozása nem tartalmazhat káros anyagokat, oldószereket. A bababútorok közül nem maradhat ki a rácsos kiságy, melynek jó ha tömör fa az anyaga, a rácsok henger keresztmetszetűek és nagyon stabilak. A bababútorzat alapfelszereltségéhez a pelenkázó szekrény is hozzátartozik, amely jó választás esetén később komóddá alakítható. A megfelelő méretű pelenkázó felületen kívül érdemes figyelembe venni a fiókok - polcok méretét, számát is. A stabilitás ennél a bababútornál is kiemelten fontos szempont. Míg a rácsos kiságy az alvás a pihenés helyszíne, addig a járóka az első lépések, a játék színtere, ezért megfelelően nagy játékteret kell biztosítania. Mivel a játék és ruhatár a babával együtt növekszik, ezért jó ha mielőbb gondoskodunk a bababútorok szekrényekkel és egyéb tároló rendszerekkel történő kiegészítéséről. A kétajtós háromajtós szekrények, valamint a gardrób funkciójú sarokszekrények, tervezésekor figyelembe vették a babák növekedését, ezért általában az akasztórudak magasságát állítani, a polcok számát pedig növelni lehet. Amíg a kicsi nem tud önállóan biztonsággal közlekedni a lépcsőkön, a lépcsőrács felszerelésével ezen veszélyzónát el tudjuk zárni előle. Hasonló funkciót tölt be a leesésgátló a gyermekheverőkre szerelve.

Fürdőszoba

A fürdőszobában történik minden. Készülünk a napra. Fontos, hogy míg a nyugalmat kell sugároznia, addig helyet kell adni a reggeli kapkodásnak is. Minden, ami reggel kell, az legyen a kezünk ügyében, hisz reggel általában sietünk. De este… este az egyik legnyugodtabb helyiségnek kell lennie. Egy nyugodt fürdőhöz, nyugodt körülményeknek kell lennie. Ehhez fontos, hogy a színek harmonizáljanak, nyugtató hatásúak legyenek. A fürdőszoba bútorok és kiegészítők meghatározzák a fürdőszoba egész stílusát. Választani nem egy egyszerű feladat, mivel hatalmas kínálat vár minket a piacon. De szerencsére minden fürdőszoba bútor gyártó cég tisztában van vele, hogy nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. Szerencsére annyit segítenek, hogy nemcsak 1-2 dolgot terveznek meg, hanem egy komplett berendezéseket, és azokat sem teljesen egyféleképpen. Választhatunk a komódokból ajtósat, fiókosat, azok bármilyen módi keverékét. Van karcsúbbak és szélesebbek. Vannak magasabbak és alacsonyabbak. Van, hogy még csempéket, járólapokat is ajánlanak, terveznek hozzá. Beépített szekrénnyel, polcos bútorokkal, beépített mosdókagylóval, magas fürdőszoba-szekrényekkel, tükrökkel, polcokkal. A könnyebb tisztíthatóság érdekében sokan választják a függesztett fürdőszoba bútorokat. A mosdópult ugyan nem képezi a standard fürdőszobabútor részét, de néha a mosdószekrény hatásos kiegészítője. Kényelmes tároló helyet jelent, két oldalt rendszerint törölközőtartóval egészítik ki. A fürdőszoba kialakításakor mindig valamilyen kompromisszumot kell kötnünk: így például komplett fürdőszoba bútorgarnitúrát elhelyezni nem mindig sikerül. Ne csüggedjünk, darabonként is vásárolhatunk fürdőszobabútort, csupán arra kell figyelni, hogy stílus és szín szerint harmonizáljanak egymással.

Dolgozószoba, munkahely

Az ember az irodában is ember. Bárhol is legyen berendezve a munkához való helyiségünk, fő feladata, hogy kényelmesen tudjunk rajta dolgozni. Sok felmérést készítettek arról, hogy a hatékonyságot igenis befolyásolja a környezet. Így a munkaadót ez is vezérli abban, hogy az alkalmazottak számára minél emberibb környezetet alakítson ki. Így az alkalmazottak is kellemesebben érzik magukat, és jobban is szeretnek bemenni munkahelyükre. De szerintem nem kell ahhoz jó formán semmilyen felmérés, hogy mi magunk ne tudjuk vagy ne érzékeltük volna már, hogy mennyire demoralizáló egy rosszul kialakított környezet., vagy zsúfolt, vagy egyszínű. A kellemes színek, a jó megvilágítás, a tágas munkafelület, mind segíti a munka végzéshez való jó alapfeltételeket.

Hálószoba

A hálószoba a legmeghittebb zug két ember számára. Itt tud két ember igazán együtt lenni. Érdemes hangulatos, harmonizáló színek kiegészítőket alkalmazni. Fontos az egyéniségünknek megfelelő színeket, design elemeket használni, választani. Az ágyunk legyen nagy és kényelmes. Minimálisan 140 cm széles legyen, de minél nagyobb annál jobb. A hossza főképp 2 méter körül mozog. Persze aki magasabb, annak érdemes nagyobbat keresnie, ha nem szereti, hogy lelóg a lába. Ha nincs külön szoba a ruhákhoz, akkor a hálószobában kap helyet a gardróbszekrény is.Kapcsolódó cikkek

Bőr ülőgarnitúra: luxus és kényelem

Bőr ülőgarnitúra: luxus és kényelem

Ne engedjünk a bőrből!
Konyhabútor tervezés

Konyhabútor tervezés

Na de milyen is egy jó konyha?
Franciaágyak trópusi keményfából

Franciaágyak trópusi keményfából

Ilyen ágyban igazi királyok lehetünk!
Munkára: íróasztallal, számítógépasztallal

Munkára: íróasztallal, számítógépasztallal

Megfelelő asztalt a dolgozósarokba!
Mindig kell: előszobafal és cipősszekrény

Mindig kell: előszobafal és cipősszekrény

Ideális pakoló és vendégfogadó...