Lakberendezési Praktikák

Lakberendezési praktikák, amelyektől szebb és kényelmesebb lesz az otthonod!

 

A színek jelentése

Sokan nem hiszik, de így van! A színeknek van virágnyelve, jelentése, hatása... Én most a lakáson belüli színhatásokról fogok neked előadást tartani. Melyik szín érzelmi szinten mit válthat ki belőled: örömöt, idegességet...

Fehér

A fehér a tisztaság színe. Érdemes tisztán is tartani, mert a kosz nagyon meglátszik rajta, benne. Sokan úgy gondolják, hogy a fehér szín a lakberendezésben a kórház színe. Pedig megfelelő színekkel, anyagokkal, formákkal jól el lehet kerülni ezt a hatást. A fehér szín nyugtat, frissít, pihentet, könnyít. Kultúra példák: Címertanban hűséget jelent, régi kultúrákban az erkölcsi tisztaságot (azt még most is).

Sárga

A sárgát ha jól használod, akkor pozitív szín, ha rosszul, akkor a veszély színe. A napsütés, a boldogság, energia színe. Feltölt energiával, de ha túlzásba viszed vagy rossz árnyalatát fogod meg, akkor ideges leszel tőle és szorongani fogsz. Érdemes más színekkel használni. Fehérrel és zöld növényekkel kombinálva nagyon jó kis vitalizáló energia bombát állíthatsz össze.

Narancssárga

A narancs a boldogság és a tűz keveréke. A sárga vidámság tölti szervezetedbe, míg piros hozzávalója miatt, a szexualitást is beindítja. A narancssárgát jól lehet díszíteni sárgával és pirossal. Igaz tüzes, impozáns környezetté válhat a szoba. Fázni nem fogsz benne. Most úgyis divat a retro, úgyhogy ha keversz bele egy adag 80-as éveket, akkor... BUMM De lehet frusztráló szín is. Ha eltúlzod a színt ideges lehetsz. És nem a zöld növények a legjobb megoldás ilyenkor. Bár visszafogja a színt, mégsem a legjobb, hisz a narancsnak nem a zöld a komplementere. Inkább fehérrel csitítsd a környezetet.

Barack

Nem ritka szín. Alig van lakás, ahol legalább egy szobának a fala nem ebben a színben pompázna. Hát igen. A halvány barack szín a pasztell színek közé tartozik. Nem tud idegesítő lenni, és szinte minden szín megfér a társaságában.
Erős, intenzív változata is nyugtató tud lenni, de amikor a keverésben vagy a kiegészítőkben túlzásba visszük a pirosat, akkor izgatottá válhatsz, nem épp tökéletes hálószoba színnek.

Piros

A vér, a szexualitás, a tűz színe. Nem érdemes a szobát pirosban gondolni. A piros egy annyira erőteljes szín, hogy önmagában veszély érzetet kelt. Hosszútávon senki sem érzi benne jól magát. Ha megszálltok egy hotelben és a szoba színe piros, akkor arra az estére nagyon jól fogjátok élvezni egymás jelenlétét, de ha hosszútávra otthonra is berendezkedtek így, akkor előfordulhat, hogy 1-2 hónap és beleőrültök. A pirosat narancssárgával foghatod vissza, de a legjobb választás, ha nagyon szereted ezt színt, hogy egy semleges színbe (fehér, szürke, zöld) raksz kevés pirosat. Például: piros ülőgarnitúra vagy piros kiegészítők vagy a bútorok élei pirosak stb. A pirosat régen a királyok korában arannyal vegyítették. Így a szín igen fennkölt hatást ér el. Királyi pompában díszeleghetsz, de a hálószobádnak nem érdemes ily pompát adni. A mai világban inkább étkezőben vagy nappaliban, ha ragaszkodsz hozzá. Ebből a variációból alakult ki a bordó arany. A bordó ugye a piros sötétebb változata.

Bordó

Hasonlóan a piroshoz veszélyes szín. De lehet többet használni belőle a szobában, hisz nem a veszélyt jelenti. Az elegancia színe. Arannyal keverve meg aztán. Nekem igaz ezüsttel jobban tetszik, mert nem olyan... úrnős? Azért ezt a színt se vidd túlzásba. Sötét karaktere miatt összenyomja a szobát és téged is szorongatni fog. Ez a szín is inkább kiegészítő színként működik.

Rózsaszín

A rózsaszín gyermekeknek, hát főképp kislányoknak a legjobb. Serkenti az agysejteket, segít koncentrálni, könnyíti a tanulást. Nagyon jól tud mutatni fehér, piros vagy lila kiegészítőkkel, de az új módi szerint jól mutat pisztáciával is.

Barna

A piros és a narancssárga keverékének sötétebb változata. A föld színe. A tisztaságnak semmi köze ehhez a színhez, de a barnát barátságos, meleg színnek mondják. Mért ne vidd túlzásba: barlangban akarsz lakni? A barna nagyon divatos szín, ha narancssárgával, pisztácia zölddel vagy cián kékkel emeled ki, illetve díszíted. Ez most nagyon divatos, igaz nem a lakás designban. Inkább a fiatalok körében.

Zöld

Zöld színt háromféle képen lehet nyerni. Van az úgynevezett tubus-zöld. Amit a temperából szoktunk kinyomni. Nos mindenki azt fogja tanácsolni, akármit akarsz csinálni, hogy a tubus zöldet dobd ki a kukába. Amikor grafikát tanultam és festenünk is kellett néha napján, a tubus-zöld ki lett tiltva az óráról. Bizonyos technikáknál a fekete is, de ez más tészta. A megszokott zöld készítés a kék és a sárga keveréke. A két szín közti színskálában természetesnek ható zöldeket lehet találni. Ha több kék van benne sötétebb, ha sárga világosabb, olyan mint a rügy. A másik technika a sárga sötétítése. Egyszerűen feketét keverünk bele. Nem szabad elsokallni, mert később egy végtermék színére fog emlékeztetni. A zöld egy nagyon nyugtató és relaxáló szín. Valami csodás összképet lehet kihozni, ha pisztácia falaid vannak, természetes fa színű bútoraid, majd  fehér és sárga kiegészítőid. Így már nem csak nyugtatni fog, hanem frissíteni is. A zöldet kékkel is érdemes keverni. Kiegészítő szinten.

Kék

A kék a víz. Most egy gyors fordítást: ha a falaidat kékre váltod és zöld és színes kiegészítőkkel bombázod tele, akkor vízeséshez közeli élményed lehet otthon. Vagy akvárium érzésed. Mindenesetre vigyázni kell, mert egy kék kocka is tud bezártság érzést kelteni, de inkább ajánlott szín, mint irritáló. A kéknek érdemesebb a világosabb árnyalatait választani, így nem olyannyira nyomasztó. Aki kék színt választ jól jár vele, hisz nagyon sok színnel jól mutat.

Cián

Világos, élénk kék. Kicsit sötétebb változatában az ég kéket érhetjük el. Frissítő és nyugtató szín egyszerre. Ha túlzásba viszed a sötét színeket, idővel nyomasztóvá válhat, de ez azt jelenti, hogy a falakon kívül minden fekete. Ha sötét kiegészítőket választunk, akkor érdemes minimál stílusban gondolkoznunk.

Fekete

Mostanában sokan használnak fekete színt a lakberendezésben, illetve falfestésben. Vigyázat a legnyomasztóbb szín, nem hiába a depressziósok színe. Ha mégis ezt választod, hogyan lehet kiküszöbölni a rossz hangulatot? Misem egyszerűbb! Színekkel! Rengeteg élénk színnel és érdemes fehéret is használnunk. Érdemes nem az egész falat feketére festeni. Egyik megoldás: A négy falból csak egy falat festesz feketére, amit a vele szembeni falon érdemes valahogy kompenzálnod, mondjuk egy nagyobb bútor darabbal. Második lehetőség: Ha az egész szobát feketére akarod festeni, akkor - főleg ma még divat is - fehér növény mintákat, ornamentikákat érdemes belefestened.Kapcsolódó cikkek

Kell egy jó éjjeliszekrény!

Kell egy jó éjjeliszekrény!

Mindig jól jöhet egy éjjeliszekrény...
Franciaágyak tömör fenyőből

Franciaágyak tömör fenyőből

Egy igazán barátságos ágykeret!
Komód- és kisszekrény választék

Komód- és kisszekrény választék

Vigyük akár kettesével!