Fejléc scriptblokk

Konyhabútor tervezés

Mindenkinek más és más. Valaki a kisméretű konyhát szereti, mert minden a keze ügyében van. Ilyenek a Bauhaus lakások. Máshogy mondva a panellakások.

Másvalaki viszont pont azt szereti, ha mindennek meg van a maga helye. Itt gondoljunk arra, hogy szereti kipakolni a szendvicssütőt, pirítót, kenyérsütőt, mikrót, kávéfőzőt… minden olyan konyhai cikk, ami bármikor használható.
Kis konyhába ezeket nem tudjuk kipakolni, csak azokat, amiket tényleg mindennap használunk.

A konyha megtervezése során először a munkafolyamatok sorrendjét kell meghatározni, azaz mit-mi után csinálsz?

Ha ezek figyelembevételével tervezed meg a konyha elrendezését és a gépek, eszközök elhelyezkedését, sok-sok bosszúságtól és fölösleges mászkálástól kíméled meg magatokat.

Az ideális sorrend nagyjából így nézhet ki:

  1. A bevásárlás utáni elpakolás, tárolás
  2. Főzés előtti előkészítés, tisztítás, feldolgozás, hulladék tárolás
  3. Sütés-főzés, meg ami ezzel jár, pl. turmixgép, tűzhely, mikró, tálak
  4. A kész ételek tálalása, tárolása
  5. Étkezés...
  6. Mosogatás (géppel vagy kézzel), szemét kidobása
  7. Tisztára mosott evőeszközök, tányérok, edények szárítása

Az előkészítésekhez mindig nagy munkafelület szükséges, ezért kezdjük ezzel. Ehhez alakítsatok ki egy megfelelő méretű munkapultot, de ha nincs sok helyetek, akkor az asztal is megteszi, ami akár működhet étkezőasztalként is vagy reggeliző asztalként. Ha a munkapulton kap helyet érdemes a tűzhely és a mosogatócsap közé helyezni. Hiszen az előkészítés után jön a főzés! A mosogatótálcát lehetőleg a konyha középpontjába helyezzétek, mivel a legtöbbet használt eszköz lesz nap, mint nap!

Fontos még a tér! Hogy kényelmesen hozzáférjetek minden eszközhöz, kényelmesen kinyitható legyen a hűtő, a sütő és a szekrények ajtaja és még el is férjetek előtte, minimum 120 cm mozgásteret kell hagyni. Ha egymással párhuzamos konyhát terveztek, ennek akkor is így kell lennie, azaz a két konyhabútor sor között is 120 cm-t kell hagyni! A felső szekrények magassága 60-90 cm között van150cm-el a földtől. A munkapult és a felső szekrények között érdemes 50-60 cm helyet kihagyni, hisz a főzés közben kell a kezünknek a hely. Ha teljes magasságú kamraszekrényt is beépítetek, arra is figyelni kell, hogy legyen egy kisebb létra, vagy sámli, amiről könnyen feléritek a legfelső polcokat is. Az étkezőasztal szélessége minimálisan 75-80 cm legyen, így ketten is kényelmesen leülhettek egymással szemben, illetve a tálalás is könnyen megy majd.

Hogy kényelmesen üljetek, az asztal magassága 74-80 cm között legyen, a székek ülésmagassága pedig 45-48 cm. A kényelmes beüléshez a székek mögött lehetőleg 70-80 cm-t érdemes hagyni, így könnyedén hátra tudjátok tolni a székeket és kényelmesen le tudok ülni.


Minden cikk alja scriptblokk

Kapcsolódó cikkek

Fenyő komód változatok

Fenyő komód változatok

A komód se maradhat ki
Konyhabútor tervezés

Konyhabútor tervezés

... lépésről lépésre!
Hálószoba

Hálószoba

A hálószoba pihenésre és alvásra való, mint ahogy azt a neve is jelzi.
Dohányzóasztal figurákkal, műkőből

Dohányzóasztal figurákkal, műkőből

Extravagáns asztal kell? Figurás a megoldás!
Fenyő gardróbszekrény variációk

Fenyő gardróbszekrény variációk

A fenyő, ami elnyeli a ruhát…