Lakberendezési Praktikák

Lakberendezési praktikák, amelyektől szebb és kényelmesebb lesz az otthonod!

 

Burkolatok kiválasztása

Jelen időkben rengetegféle padló és falburkolat közül választhatsz. Például: fa, fém, kő, tégla, kerámia, üveg és a képzelet. Azaz most már mindenkinek a képzeletére van bízva, hogy milyen legyen mondjuk a fürdőszoba.

Padlóra

Linóleum

A műanyagból készült szőnyeg manapság nagyon színes skálában mozog. Alkalmas szobába, fürdőbe. Príma választás, ha valakinek azaz álma, hogy járólapozva vagy parkettázva legyen otthona, de nincs anyagi lehetősége megteremteni. Mindenféle színben, és úgymond anyagban lehet már kapni. Előnyök: Egy hab alapú anyaggal be van vonva alul a PVC, én szivacsos linónak mondom, ami tompítja a zajokat. Nem zavarod annyira a szomszédot. Hátrány: Könnyen sérül a felület. Éles, hegyes tárggyal, még ha véletlen is, de nagyon könnyű kárt okozni benne.

Parketta

A melegpadló kategóriába esik, mint minden fából készült burkoló anyag. A falakra paneleket szoktak szerelni. Ez a frissen iparosodott világban volt igazán népszerű, a gazdagok körében, de máig is sok helyen jelen van. A hagyományos parketta kemény fából készül. Drága parketta, hisz a beszerelését is érdemes szakemberekre bízni. Készülhet tölgyből, kőrisből, juharból, akácból, bükkből, gyertyánból. A HDF alapú laminált parketta szendvicsszerkezetű lapokból áll. Leginkább 4 összesajtolt rétegből áll. Házilag könnyű lefektetni, nem szükséges szakembert hívni. Bambusz parketta: Akik szeretik a különleges dolgokat vagy távol-keletet szeretnék a lakásukba bevinni, azoknak ajánlott. Rendkívül kemény parketta, a víz és a pára nem tud benne kárt tenni. Fontos, hogy ha bambusz parketta mellett döntünk járjunk utána, hogy milyen bambuszból csinálták, ugyanis a fiatal bambuszból készült elvetemedhet.

Járólap

A hidegburkolatok csoportjába tartozik. Kerámiából, azaz agyagból készítik. Fontos szempontok szerint katalogizálják őket:

Fagyállóság

 1. fagyálló
 2. a, közepesen fagyálló; b, nem fagyálló
 3. 10% fölötti vízfelvevő képességgel rendelkezik

Gyártási folyamat

 • Húzás, más néven extrudálás
 • Sajtolás, préselés
 • Öntés

Kopásállóság

 • Falburkolatként alkalmazd
 • Falburkolatnak válaszd, vagy olyan helyre, ahol kopogós, utcai cipővel és amúgy is ritkán jártok
 • Belső terek burkolására alkalmas
 • A lakás bármely részén, vagy keveset használt közösségi területeken
 • Nagyon ellenálló járólap. Tökéletes választás várótermekbe, éttermek, sokat használt helyeken.

Csúszásállóság: Van sima, rovátkolt, barázdált, spriccelt stb.

Szőnyeg

A szőnyeget alapvetően kétféleképpen készítik. Egyeseket kézzel, másokat géppel állítanak elő. A kézi technikával készített szőnyegek lehetnek szövöttek, csomózottak és hurkoltak. A géppel készült szőnyegeknek csak egy részét állítják elő szövéssel.  Azok, amik nem szövéssel készülnek, lehetnek tűzöttek, (ún. tufting eljárás), kötött-hurkolt vagy varrva hurkolt szőnyegek, lehetnek ragasztottak és nemezeltek. A lakberendezés szempontjából mindkét típus lényeges, hiszen a kézi készítésű szőnyegek nagyon munkaigényesek, ezért az áruk ennek megfelelően drága is. Viszont egyéni és nagyon karakteres megjelenést kölcsönözhetsz már egy egészen kisméretű, tetszőleges mintájú, alakú és színvilágú szőnyeggel is.

Érdemes már a lakberendezési tervezés első fázisában gondolnod arra, hogy milyen burkolatokat fogsz a lakásodban alkalmazni, hiszen ez nagyban meghatározza a későbbi enteriőrt. Ha konkrét stílusirányzat szerint szeretnéd a berendezést elkészíteni, mindenképpen nézz utána, hogy abban a korban, illetve azon a területen mik voltak a jellemző burkolatok. (fa, kő, szőnyeg, mozaik, stb.)Kapcsolódó cikkek

Milyen a jó étkezőasztal?

Milyen a jó étkezőasztal?

Étkezéshez és traccspartikhoz...
Konyhabútor tervezés

Konyhabútor tervezés

Na de milyen is egy jó konyha?
Elemes bútorokkal gyors és nagyszerű!

Elemes bútorokkal gyors és nagyszerű!

Szép összhang, egyik napról a másikra
Elemes gyerekszoba bútor választék

Elemes gyerekszoba bútor választék

Egyből kész a gyerekszoba!
Álló lámpa változatok

Álló lámpa változatok

A hangulatfény megteremtője