Lakberendezési Praktikák

Lakberendezési praktikák, amelyektől szebb és kényelmesebb lesz az otthonod!

 

Nappali

Már a név is megfogalmazza: nappali. Minden esemény itt zajlik le. Itt játszanak a gyerekek, tanulnak, TV-t néznek. Itt fogadjuk a vendégeinket, itt olvasunk el egy jó könyvet és itt trécseljük ki magunkat a legjobban, legjobb barátnőnkkel vagy nézi párunk barátaival a meccseket. Így nem mindegy, hogy mekkora a mérete. Lehetőleg a legnagyobb helyiséget válasszuk erre a célra, de körültekintő elrendezéssel, hisz itt helyezkednek el általában a tálalószekrényeink, könyvespolcaink, TV-nk és persze ülőgarnitúránk.

Kezdjük az ülőgarnitúrával, kanapéval és fotellel

A kanapék leginkább 2-3 személyesek, méretük 150-240 x 90-100 cm között mozog, míg a foteleké 80-100 x 90 cm. Ezek együtteséből lesz a klasszikus 3-2-1 elemes ülőgarnitúra. A tökéletes elrendezéshez tervezd meg egy papíron, miként férsz majd el a nappaliban. De a helyspórolás érdekében választhatunk sarokülőgarnitúrát is, amin 5 személynél akár többen is elférhetünk.

Ha sokat olvastok, érdemes fotel mellé állólámpát is helyezni, ami a tévénézés közben is jól jöhet, kiváltképp, ha állítható a fényereje. Hisz nem egészséges a szemnek, ha sötétben csak a TV képernyője világít. Jó ha a háttérben haloványan ég valami.

A tévét lehetőleg szemmagasságban, vagy néhány centivel alacsonyabban helyezzétek el, így a nyakatoknak is jobb lesz, mivel fárasztó tud lenni, ha enyhén felfelé kell tartani a fejeteket.

A dohányzóasztal esetében szintén fontos a magasság, mivel igazodnia kell az ülőgarnitúrátok, kanapétok ülőmagasságához, azaz ha mélyebb az ülőfelület, alacsonyabb dohányzóasztalt válasszatok! - Minimalista stílus

Sokan ragaszkodnak a klasszikus szekrénysorhoz, ami nélkül szinte el sem tudják képzelni a nappali berendezését. Ha tehetitek, csak akkor helyezzetek el szekrénysort a nappaliban, ha kicsi a hely és minden cm-re szükségetek van! A szekrénysor helyett inkább egy-két könyvespolcot, komódot válasszatok, így nagyobb és szellősebb teret kaptok a végén. De csak ha van valahol máshol hely a gardróbszekrény elhelyezéséhez.

Ha a nappalit valóban csak a nappali együttlétre használjátok, lehetőleg a lakás központjában legyen, de közel a bejárathoz, így a vendégeket nem kell átmasíroztatni az egész lakáson. Bár jót tesz az ismerkedésnek, ha bemutatjátok lakótereteket. Gondolok itt egyik kedvenc játékomra, ahol, ahhoz, hogy a gyermeket felvegyék a magániskolába, az iskola igazgatót meg kellett hívni. Vacsoráztatni kellett, beszélgetni kellett vele, és persze meg kellett mutatni milyen körülmények között él az adott gyermek.

Családi házak esetében mindenképpen alakítsatok ki egy nagyobb teraszajtót, vagy eltolható üvegfalat, ami nyáron nagyon hatásos tud lenni – ezzel is megnövelve a nappali méretét.

Télen egy míves kandalló is jól tud mutatni. És milyen kellemes meleget és ugyanakkor hangulatot tud ajándékozni.
Sokan a nappalit használják alvásra is – kisebb lakásokban – így ennek a funkciónak is meg kell felelnie. Ebben az esetben a kanapé, vagy ülőgarnitúra kiválasztása a legkritikusabb, hiszen könnyedén elronthatjuk a pihenésünket egy kényelmetlen fekhellyel. Márpedig akkor fáradtan ébredünk, ha kényelmetlenül alszunk. Nyűgösek leszünk és idegesek. Sokan a vendégek kényelmét helyezik előtérbe, ahelyett, hogy a maguk pihentető alvására gondolnának. Ez nem helyes, hiszen ha fáradtan kelünk, az nagymértékben rontja a teljesítményünket.Kapcsolódó cikkek

Fényt ide! Asztali lámpák

Fényt ide! Asztali lámpák

Ha a központi fény nem elég...
Ágyrácsból tökéleteset!

Ágyrácsból tökéleteset!

Ha már csak egy ágyrács kellene...
Bőr ülőgarnitúra: luxus és kényelem

Bőr ülőgarnitúra: luxus és kényelem

Ne engedjünk a bőrből!
Mielőtt bútort vennél

Mielőtt bútort vennél

Pár jótanács!
Dohányzóasztal figurákkal, műkőből

Dohányzóasztal figurákkal, műkőből

Extravagáns asztal kell? Figurás a megoldás!